Transformatie

Jeroen Schreuder

De opdracht

Blok 4 van leerjaar 3 meubelmaken/ontwerpen staat in het teken van de opdracht transformatie. Voor deze opdracht kies je een meubel uit, deze ga je vervolgens in een aantal stappen transformeren. Hierbij kies je dus bepaalde aspecten van het bestaande meubel om deze vervolgens te veranderen of juist te behouden en deze dan misschien een andere functie te geven. Denk hierbij aan vorm, stijl, functie of toegepaste techniek. 

Mijn aanpak

Bij de start van dit blok had ik al bedacht dat ik graag een lessenaar wou maken. Dit omdat een lessenaar voor mij een nieuw type meubel is en ik de meeste lessenaars een oubollige uitstraling vind hebben. tijd voor een transformatie

Helaas was dit makkelijker gezegd dan gedaan. De opdracht was namelijk bedacht om blind in te gaan, zodat je transformatie wat minder geforceerd zou zijn. Toch hield ik voet bij stuk. Ik had al inspiratie gezocht bij verschillende lessenaars en nog een enkel andere meubel. 

Met het laatste meubel ben ik aan de slag gegaan. Ik vond het voor deze opdracht niet handig om een lessenaar te gaan transformeren, maar het was wel goed om te zien wat er al is en wat ik juist niet wilde. Het laatste meubel is een televisie standaard. Ik heb dit meubel in eerste instantie uitgekozen omdat ik de doorstekende achterpoot interessant vind en omdat de voorpoten met de schuinte van het plateau mee lopen en je zo de half-houtverbinding goed kan zien. 

Eerste idee

Geinspireerd door boven genoemd meubel ben ik achter de computer aan de slag gegaan met ontwerpen. 

Bovenstaand ontwerp is verre weg van definitief. In een tussentijds gesprek met een van mijn praktijk leraren kwam ik erachter dat dit niet was waar ik naar zocht. De opdracht transformatie gaat veel verder dan een onderstel kopieren en deze in feite uitrekken, ook de functie veraderd amper, van TV standaard,  naar boeken standaard. Ook het proces, wat ze op school graag zien, liet te wensen over. Ik had namelijk, zoals wel vaker; de opdacht gelezen, en vervolgens al snel een vaststaand idee, dat zou het worden! Deze keer niet. Ik ben achter de computer vandaan gekomen en heb me gefixeerd op het met de hand schetsen en een paar schetsen uit te kiezen deze vervolgens te knutselen zodat ik mijn ideeen kon visualiseren. 

Schetsen

Sam Maloof

Na een tweede gesprek met een van mijn praktijk leraren over mijn schetsen en ideeen, raadde hij mij aan om naar de meubels van Sam Maloof te kijken, Dit vanwege zijn gebruik van gebogen vormen, die ook vaak weer samen komen. Vervolgens kwam ik onderstaand meubel tegen.

Dit is het meubel wat ik uiteindelijk heb gekozen voor de opdracht en deze ben ik dus gaan transformeren naar mijn eigen hand. Ik heb dit meubel gezoen omdat ik eigenlijk in een oogopslag al een lessenaar er in kon zien, namelijk de achterpoot samen met de leuning. Ik zag echter nog genoeg ruimte voor verbetering. Zo ben ik weer verder gaan schetsen.

 

kiezen en aanpassen

uiteindelijk heb ik uit mijn proefmodellen 1 ontwerp gekozen, deze heb ik 1 op 1 uitgetekend en uitgesneden, zodat ik er naast kon gaan staan. In overleg met klasgenoten heb ik uiteindelijk wat aanpassingen gedaan en het ontwerp was definitief.

Techniek en uiterlijk

De vorm staat vast, tijd om na te denken over de manier van maken en hoe het meubel er uit komt te zien. Het ontwerp is in feite volledig gebasseerd om gebogen vormen er zit een splitsing in. Al vrij snel had ik bedacht dat de vorm wel een splitsing is, maar dat het in feite twee gebogen latten worden, die  vanaf boven tot het midden gelijk lopen, deze maak ik dan 2 keer zodat er een stabiele basis staat. Qua techniek wou ik gaan experimenteren, zo kon ik ook gelijk het examen expirementeren volbrengen. 

Om met hout een gebogen vorm te bereiken  zijn er verschillende manieren. Zo kan je hout stoomuigen, lamineren of gebogen uitzagen. Ik was benieuwd of het ook op een andere manier kon. Namelijk massief hout inzagen en de gleuven opvullen met epoxy. 

Dit bleek uiteindelijk voor dit blok een beetje te veel van het goede. Gelukkig was er nog een andere oplossing. Hout iinzagen, buigen, en vervolgens een lat op de ingezaagde blokjes plakken, dit zou wel eens kunnen werken. 

Schaalmodel

Om het ontwerp, de vorm in combinatie met de techniek nog beter te kunnen visualiseren, heb ik een schaalmodel gemaakt, van ongeveer 1op4. 

Het grote werk

Tijd voor het echte werk. Ik heb mijn 1op1 kartonnen tekening uitgesneden in vier delen, zodat ik deze kon overtrekken voor een MDF mal. Ik had immers geen computer bestand van het ontwerp.

Uiteindelijk heb ik geen gebruik gemaakt van de inzaag techniek, wel heb ik gebprobeerd een soort gelijk effect te creeeren met losse blokjes, meer hierover staat onder het kopje Experimenten.  Hieronder het eindresultaat.